Monument oorlogslachtoffers voetballers

De afgelopen tijd heeft u al veel kunnen lezen over dit (digitale) monument. Via onze secretaris kwam het verzoek binnen van de heer Gerard Maagd om aandacht te besteden aan Dirk Jan Bakker, destijds lid van de RK v.v. Kwiek. Gerard Maagd heeft de naam van Dirk Jan Bakker laten toevoegen op de site van Groninger Oorlogsslachtoffers en dit ook doorgespeeld naar sporthistoricus van Vooren.

Dirk Jan Bakker werd doodgeschoten in 1940 en was lid van de RK v.v. Kwiek. Hij werd later bijgezet in de kapel op het kerkhof van de RK begraafplaats te Sappemeer. Een plaquette bevestigd aan de kapel is geschonken door v.v. Kwiek. Sappemeer heeft ook een Dirk Bakkerstraat.

Uit artikel Dagblad van het Noorden:

De Groninger Archieven is samen met sporthistoricus Jurryt van de Vooren een zoektocht gestart naar de Groningse oorlogsslachtoffers van het voetbal. De informatie wordt gepubliceerd op voetbalmonument.nl, een online monument voor de slachtoffers.
Het Groningse onderzoek is een vervolg op een vergelijkbare zoektocht in Drenthe in november en december vorig jaar. Dat leverde veel nieuwe informatie en inzichten op. Zo blijkt dat Drenthe bijna twee keer zoveel oorlogsslachtoffers heeft dan gedacht.
Zoektocht naar de voetballers in Groningen
Het oorlogsmonument van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) is het uitgangspunt voor de zoektocht. Hierop staan de namen van 76 omgekomen voetballers in de provincie Groningen. Veruit de meeste hiervan kwamen uit de stad Groningen, spelend voor Amicitia, Be Quick, GRC, Groninger Boys, GVAV, Hellas, Velocitas en VIA. Ook in Winschoten vielen veel slachtoffers, bij Bato en WVV. Verder blijken er minstens twaalf omgekomen voetballers uit Groningen zijn die niet worden vermeld op het KNVB-monument.
Meedoen aan het onderzoek
In de komende maanden zoeken van de Vooren en de Groninger Archieven verder uit wie de 76 genoemde slachtoffers waren en hoe ze zijn omgekomen. Ook informatie over andere overleden voetballers willen beide partijen toevoegen aan het digitale monument. Op de website staan zoektips om meer informatie te vinden. Tips, vragen en opmerkingen kunnen gemaild worden naar jurryt@sportgeschiedenis.nl.